The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Niedożywienie stanowi powszechny problem w warunkach szpitalnych, ponieważ dotyczy około 40% pacjentów hospitalizowanych, a u 70% z nich dodatkowo pogłębia się w trakcie hospitalizacji. Wykazano, że niedobory żywieniowe istotnie zwiększają ryzyko powikłań, powodują wyższą śmiertelność, wydłużenie hospitalizacji, wzrost kosztów leczenia. Metodą z wyboru leczenia żywieniowego pacjentów z funkcjonującym...
Żelazo jest pierwiastkiem odgrywającym szczególnie ważną rolę w ludzkim organizmie. Jest ono niezbędne do prawidłowego przebiegu podstawowych procesów życiowych, między innymi do transportu i magazynowania tlenu. Nawet niewielkie niedobory żelaza mogą upośledzić funkcjonowanie całego organizmu człowieka. W pierwszej części artykułu opisano metabolizm żelaza i jego funkcje w organizmie. Druga część...
Zespół jelita drażliwego (ZJD; IBS - irritable bowel syndrome) to najczęściej występujące zaburzenie czynnościowe o złożonej, nie do końca poznanej etiologii. Rozmaite symptomy ZJD intensywnie ingerują w życie chorych poprzez swoją uciążliwość oraz regularną nawrotowość, w dużym stopniu obniżając jakość życia pacjentów. Zespół jelita drażliwego nie jest ani chorobą śmiertelną, ani obarczoną ciężkimi...
Zespół jelita drażliwego (ZJD; IBS - irritbale bowel syndrome) definiowany jest jako: „czynnościowe zaburzenie przewodu pokarmowego, które charakteryzuje się dyskomfortem lub bólem brzucha związanym ze zmianą konsystencji stolca i/lub zmianą rytmu wypróżnień, a sama defekacja przebiega nieprawidłowo”. Uwzględniając objawy dominujące, zespół jelita drażliwego klasyfikujemy na: zaparciowy, biegunkowy,...
Celem pracy była ocena zmian struktury spożycia poszczególnych grup napojów na przestrzeni czterech lat. Zostały przeprowadzone dwa niezależne badania przy użyciu kwestionariusza pytań. W pierwszym badaniu wzięło udział 1800 osób, w drugim 1008 osób. Wszyscy uczestnicy badania byli w wieku od 15 do 64 lat, średnia wieku uczestników wynosiła 46 lat. Nie stwierdzono znaczących różnic między rokiem 2006...
Choroba refluksowa przełyku (GERD - Gastroesophageal RefluxDisease) jest chorobą przewodu pokarmowego, w której zarówno leczenie farmakologiczne jak i żywieniowe odgrywają znaczącą rolę. Tradycyjne leczenie żywieniowe polega na wykluczeniu z diety produktów tłustych, pikantnych, owoców i soków cytrusowych, pomidorów i przetworów pomidorowych, warzyw cebulowych, czekolady, kawy, naparu z mięty pieprzowej,...
Mnogość poznawanych procesów zachodzących w organizmie człowieka na poziomie komórkowym, osobniczych różnic genetycznych, w tym interakcji pomiędzy składnikami pożywienia i genotypem staje się wyzwaniem dla poradnictwa żywieniowego i ewentualnej weryfikacji zaleceń żywieniowych. Zastosowanie zindywidualizowanego poradnictwa dietetycznego opartego o badania genetyczne chociaż bardzo kuszące wymaga...
W artykule omówiono czynniki kształtujące preferencje żywieniowe u dzieci. Wskazano, że już w okresie płodowym kształtują się preferencje żywieniowe. Zaprezentowano badania różnych ośrodków naukowych dotyczących preferencji smakowych. Wykazano, że są one związane ze środowiskiem, w jakim dziecko dojrzewa, i sytuacji żywieniowych, w jakich dane było mu się znaleźć. Na preferencje żywieniowe można wpływać...
Marnowanie żywności to, w obecnych czasach, bardzo ważny temat. Szacuje się, iż rocznie na świecie marnuje się 1/3 produkowanej żywności. Straty powstają na każdym z etapów łańcucha żywnościowego „od pola do stołu”. Jednakże dane wskazują, że znaczący odsetek żywności tracony jest na etapie konsumpcji. Istnieją różne metody ograniczania marnowania żywności w gospodarstwach domowych.
Zalecenia dietetyczne przedstawione w różnych ostatnich europejskich wytycznych są ogólnie bardzo podobne. Wspólna jest redukcja spożycia tłuszczów nasyconych i zastępowanie ich tłuszczami wielonienasyconymi i jednonienasyconymi, jak również zwiększenie spożycia owoców i warzyw oraz ograniczenie soli i alkoholu. Pewne różnice istnieją w odniesieniu do redukcji masy ciała, ponieważ eksperci zalecają...
Leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna (ChLC) jest niejednokrotnie dużym wyzwaniem dla klinicystów. W etiopatogenezie tego schorzenia bierze się pod uwagę czynniki środowiskowe, takie jak rodzaj diety przed zachorowaniem. Bardzo ważnym uzupełnieniem umiejętnie prowadzonej farmakoterapii jest leczenie żywieniowe. Ma ono szczególnie duże znaczenie w aktywnej fazie choroby, ale znajduje też swoje miejsce...
Wstęp. Dzieciństwo to najlepszy moment do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Odpowiedni skład i regularne spożywanie posiłków mają wpływ na stan zdrowia i kondycją fizyczną dzieci. Cel pracy. Celem badania była ocena związku między spożyciem jogurtu a wartością odżywczą diet dzieci czteroletnich. Materiał i metody. W badaniu ogólnopolskim brało udział 400, losowo wybranych z rejestru...
W artykule omówiono związek codziennej konsumpcji jogurtów z wyższą świadomością badanych Polaków na temat znaczenia zdrowego odżywiania, aktywnym poszukiwaniem informacji o zasadach żywienia oraz poszukiwaniem żywności, która zaspokaja potrzeby funkcjonalne i przyjemnościowe.
Wstęp. Wapń jest niezbędny do zachowania zdrowych kości i zębów oraz prawidłowej pracy serca. Spożycie wapnia w ilości zgodnej z zaleceniami może być czynnikiem zmniejszającym ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, otyłości, chorób serca oraz raka piersi. Cel pracy. Celem pracy była analiza zawartości wapnia w dietach Polaków. Materiał i metody. W pracy przedstawiono wyniki 36 badań opublikowanych...
Mikroflora zawarta w jogurtach oraz probiotycznych napojach mlecznych fermentowanych odznacza się zdolnością zasiedlania przewodu pokarmowego, wpływając hamująco na rozwój mikroflory gnilnej i chorobotwórczej. Zasiedlając komórki nabłonka jelitowego, stanowi konkurencję dla mikroflory niepożądanej. Wykazuje w ten sposób właściwości stymulujące układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom jelitowym...
Wstęp. W bieżącym piśmiennictwie poświęcono dużo uwagi analizom związków pomiędzy spożyciem sacharozy (cukrów) a jakością diet spożywanych przez dzieci i młodzież, ryzykiem rozwoju otyłości lub kardiometabolicznych zaburzeń. Natomiast w krajowym piśmiennictwie prac dotyczących spożycia cukrów przez dzieci i młodzież opublikowano niewiele. Cel. Głównym celem pracy była ocena spożycia sacharozy oraz...
Postawy żywieniowe są bardzo skomplikowane, ponieważ nie wszystkie z nich są w pełni uświadamiane (postawy utajone), a wiele ma charakter ambiwalentny (zawierają komponent pozytywny i negatywny). To wszystko powoduje, że zmiana postaw i zwyczajów żywieniowych jest bardzo skomplikowana - nie wystarczy dostarczyć człowiekowi wiedzy o tym, co jest zdrowe i dobre dla niego, żeby zaczął to wprowadzać do...
Mimo rosnącej świadomości, że związane z chorobą niedożywienie stanowi poważny problem ekonomiczny i terapeutyczny jest ono rzadko rozpoznawane i jeszcze rzadziej leczone. Z tego powodu Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) i Rada Europy podjęły się wydania opartych na podstawach naukowych rekomendacji mających przyczynić się do poprawy opieki żywieniowej w szpitalach...
The evaluation of the School Fruit Scheme was performed among grade 3 pupils (9 years old) from 58 randomly selected primary schools in the area of 5 selected voivodeships: Pomorskie, Opolskie, Wielkopolskie, Podkarpackie, Mazowieckie representative for north, south, central, east and west regions before launching the distribution of fruit and vegetables (October 2010) and at the end of the fruit...
Dietetycy, w codziennej pracy, mają do czynienia z różnymi sytuacjami, które wymagają wiedzy na temat interakcji pomiędzy lekami a żywnością w związku z narastającą konsumpcją leków a także suplementów diety. Celem pracy była ocena wiedzy dietetyków na temat najczęstszych interakcji pomiędzy składnikami żywności a lekami, stosownych zaleceń lub źródeł w diecie niektórych składników mogących wchodzić...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.